fbpx

Összegyűjtöttem néhány gondolatot a nyárra, ez az én “négy K-m, hogy nyáron is kiegyensúlyozott szülők lehessünk”, mely segít megtölteni a nyári napokat tele vidámsággal, csökkentik a frusztrációt és akár az év többi napján is működik. Néhány pontban összecseng a korábbi gondolataimban megfogalmazott 10+1 tippel, hogyan őrizd meg stabilitásod a mindennapokban. (link) Íme a négy K:

Következetesség / Légy határozott
Világosan fogalmazd meg az alapvető határokat, elvárásokat és a következményeket, melyre számíthatnak a gyerekek, ha nem úgy alakulnak a dolgok, és ami a legfontosabb, hogy tartsd is be azokat, mikor megszegik az alap szabályokat. Könnyű kiengedni, és hagyni az események folyását vagy elveszíteni a kontrollt a nyári szünetben, ha nincs néhány kiindulópont. Nálunk például alap szabály, hogy ha strandra megyünk, nem hagyjuk el a standot anya nélkül, nem megyünk vízbe anya engedélye nélkül és ha elveszne valaki, akkor van egy fix találkozási pont, ahonnan addig nem mozdulunk, amíg értünk nem jön anya vagy apa, ha együtt a család. Mindent megbeszélés tárgyává teszünk és ha hiszti van, akkor pakolunk és megyünk is vissza a házba.
Tedd világossá, hogy következetes vagy és a gyerekek is tudni fogják, hogy bízhatnak a szavadban, úgy lesz, ahogy mondod.

Korrektség / Légy korrekt
A következménynek passzolnia kell a cselekményhez. Legyen néhány következmény a tarsolyodban így könnyen tudsz reagálni az adott szituációra mintsem hagyni az eseményeket kifolyni a kezedből. Ha visszatérő cselekményről van szó, akkor a következményt előre meg kell határozni, hogy a gyerek tudja mire számíthat és jobb döntést hozhasson a következmények ismeretében.
Egyszerű példa, mégis működik. Nyár van, a strandon millió hívogató csábítás, cukorka, édes löttyök, fagyi, jégkrém… Még mi is könnyen elcsábulunk, nemhogy egy gyerek. Mi megkötöttük azt az egyezséget, hogy minden nap lehet valami finomságot választani, ha aznap szépen esznek reggelit is és ebédet is. Ha nem így történik, bizony nem könnyű nemet mondani, mikor rád néz a két kérlelő szempár, de általában elég csak egyszer végig vinni a következetességet, utána minden működik szépen a maga útján.

Karnevál / Légy vidám, mókázz sokat
Annak ellenére, hogy a nyár sokszor munkásabb időszak nekünk anyukáknak, találd meg a saját örömödet, alakíts ki egy rutint, ami lehetővé teszi, hogy te legyél a mókás anya és élvezd, hogy te teszed emlékezetessé azokat a bizonyos pillanatokat ahelyett, hogy mindig stresszelnél azon, hogy már megint vízbe kell menni a gyerekekkel, már megint moshatod a törölközőket és a ruhájukat a fagyi foltoktól, már megint fogócskázni kell, vagy hogy már megint nasit esznek vacsorára!
Töltsd meg vidámsággal a magad örömére is a pillanatokat!

Kreativitás / Légy rugalmas
Tanulj meg a flowban élni – jó példával szolgálsz a gyerekeidnek, ha azt látják, hogy ha a dolgok nem szükségszerűen a tervek szerint haladnak Te akkor is tudsz és hajlandó vagy gyorsan váltani. Ha például egy kinti programot terveztetek, de mikor reggel esős napra ébredsz, akkor is van egy tartalék terved és gyorsan kínálsz egy izgalmas alternatívát mindenféle dráma és kétségbeesés nélkül!
A nyár az az időszak, amikor élvezzük a változást a szokásos hétköznapoktól eltérve. Lehetőség arra, hogy más érdeklődési körökre vagy tevékenységekre fordítsuk a közös időt, amire amúgy nem sok időtök jut az év többi részében.
Próbáljatok ki valami váratlant, teljesen újat, amit Te magad is csak ritkán tennél. Menjetek el kajakozni, kirándulni az erdőbe, készülj megoldandó kis feladatokkal az útra, keressetek egy állatsimogató helyet, menjetek el egy lovardába, próbáljátok ki a lovaglást, biciklizzetek csak úgy céltalanul.
Mindennek a lényege, hogy töltsd fel és meg a nyarat, hogy Te is és a gyerekek is feltöltődhessenek az év többi napjára.