fbpx

A család erejéről szeretnék pár gondolatot megosztani Veletek. Persze majd a végén frappánsan a Karácsonyra vezetem a témát, de a kérdésem mennyire foglalkozol tudatosan a családdal?!

Te mennyire szoktál odafigyelni a hétköznapokban, hogy mennyi időt töltesz együtt családként a szeretteiddel?

Mondjuk mindennapi közös vacsora, hétvégi kirándulások vagy mikor már apa is hazaért, akkor közös puzzle rakás, legozás vagy társas játék a gyerekekkel, mikor mindenki részt vesz és jelen is van a pillanatban. Persze, tudom, most az jár a fejedben, hogy is lehetne ilyen, hisz alig jut idő este bármire is, ott a főzés, pakolás, mosás, próbálja mindenki utolérni magát. De mindeközben a nagy utolérésben, hol vagytok Ti magatok, a család, a család résztvevői?

Én figyelgetem magunkat egy ideje és azt gondolom nem haladunk rossz úton, sokat vagyunk együtt, de nem elég tudatosan. Miért is fontos a tudatos együttlét? Mert időt állóságot eredményezhet, növeli a kötődést, nem hagyja, hogy elfeledkezzetek odafigyelni egymásra, önmagatokra, hogy ne csak egy rutin kérdés legyen ovi, suli vagy munka után, hogy “milyen napod volt?”, “mit ettél ebédre?”. Figyeljétek csak meg, milyen válaszok érkeznek. Megtudod a szaftos részleteket?

De hogy is lehetne tudatossabban családként működni?

  • 15 percenként

Az egyik legfontosabb, hogy mindenkivel tölts el külön – külön és együtt is minimum 15 percet, ami csak kettőtökről / sokatokról szól, csak egymásra figyeltek – beszélgettek, játszotok, főzöcskéztek, még akár egy összebújós kis esti mese is belefér. Tehát, ha hárman vagytok a családban, akkor minimum 45 perc rólatok szóljon, 15 perc apával / anyával, 15 perc a lurkóval és 15 perc hármasban és máris becsempészted a tudatos együttlétet a napotokba. Persze erre nem kell ráfeszülni, de nagyon könnyű az estét elfolyatni a rutinfeladatokkal, szokásokkal, mint például amikor, anya főzi a vacsorát egyedül a konyhában, vagy tereget a fürdőben, míg a gyerekek játszanak a szobájukban és apa addig belekukkant a világ híreibe a telefonjáról. Ezzel sincs semmi gond, csak így hamar eltelik az esti közös idő és észre sem veszitek, hogy nem voltatok együtt, közös jelenlétben.

A következő ötletet egy külföldi blogon olvastam régebben, sajnos nem emlékszem hol, de nagyon tetszett és azt hiszem itt az ideje bevezetni.

  • Néhány óra alatt

Minden héten legyen egy estétek, ami a családé. Mindig más válasszon programot. Lehet, hogy egyik alkalommal te el szeretnél menni vacsorázni közösen, a kisfiad otthon mozizna, a kislányod elmenne közösen vásárolni, apa pedig, sétálni szeretne a városi forgatagban. Bármit csinálhattok, lényeg, hogy együtt töltsetek időt és véssétek be a naptáratokba előre, hogy mikor lesz a következő alkalom, amihez tartsátok is magatokat mindannyian.

  • Egy nap folyamán

Az előzőhöz hasonlóan tervezzetek be egy napot a hónap folyamán, amikor együtt az egész család, senki nem megy sehová, otthon “pizsipartiztok” egész nap, ha ahhoz van kedvetek. Ne törje meg senki ezt a napot, ne legyenek elintéznivalók. Nem kell, hogy különleges programokat tervezzetek, csak hagyjátok magatokat családként működni!

  • Elég egy vacsi is

Régen a családomban az ebéd volt a fő étkezés és a vacsora csak valami könnyed hideg étel, amit ímmel-ámmal közösen fogyasztottunk el. A mai világ üteméhez viszont jobban passzolnak a közös, meleg könnyed vacsorák. Nem is igazán az étkezés a lényeg, hanem az együtt töltött idő. Vond be nyugodtan a családot a heti étrend tervezésébe, a vacsorakészítésbe, terítésbe. Minden nap vacsorázzatok együtt, legyen ez a nap fénypontja, mikor mindenki jelen van, beszélgettek, mesélhettek. Ne hagyjátok, hogy bármi eltereljen, megzavarjon benneteket. Kapcsold ki a TV-t, halkítsátok le a telefonotokat. Adjátok meg a módját és az idejét, ne pattanjatok fel az asztaltól sürgős tennivaló okán, még a teríték leszedését se siessétek el, várd meg míg mindenki befejezte a csipegetést vagy épp egy történetet.

  • 1 órácska ajándék

Az étkezés köré könnyű együttlétet építeni. Néha ebédeljetek közösen, akár meglepetésszerűen. Ha oviba, suliba járnak a gyerekek, néha megengedhető, ha el tudsz szabadulni a munkából, akkor vedd fel őket és töltsetek együtt egy fél napot. Ha pároddal megteheted, akkor fussatok össze napközben egy közös ebédre, 1 órácska együtt töltött idő ajándék a nap közepén.

És persze nemsokára itt a karácsony, ami rengeteg lehetőséget kínál a közös időtöltésre!

#AlohaMom, #mindenkibenottvanajó, #együttlennijó

Ha úgy gondolod, másnak is hasznos lehet ez a poszt, ne habozz rányomni egy megosztást!