fbpx

2020.10.12-én útjára indítottam egy kérdőívet, melyben szülőket kérdeztem aktuális problémáikról, kérdéseikről, elakadásaikról a szülői személyiségfejlődésüket és gyereknevelési elakadásaikat tekintve.

A több, mint 50 válaszból a leggyakoribb nehézségek / szülői szükségeletek ezek voltak:

🤦 Türelmetlenség
❓ “Elég jól csinálom-e?”Ű
☕ Énidő megteremtésének hiánya
😢 Ezek miatti lelkiismseretfurdalás, frusztráció
📝 Elveszek a sok feladat között / Nincs elég időm a gyerekre
🙎 “Csak” anya vagyok! / Lemaradok a világról!
☝️ Hogy fejlesszem gyermekem?
🔨 Rossz mintáim hogy tudom korrigálni?

Eleinte bevallom két gyermekes édesanyaként és is sodródtam a szülőség útvesztőiben…

Míg rá nem jöttem, hogy ez is egy tanulandó és tanulható “szakma”, “szerep”, mely csak rajtam áll, hogy milyen emberré válok ebben a szerepben. Így módosítottam a közgazdász pályáról a tréneri szakmára.

Rádöbbentem, hogy ha a saját értékeim szerint élek, a jó tulajdonságaimat használom, akkor teszem a legjobbat a jó példakép kialakításáért. Mióta az értékességeim ismeretében élek és használom is azokat, azóta tudom, hogy legyek türelmes, ettől boldogabb és kiegyensúlyozottabb vagyok, nagyobb az önbizalmam és helyén van az önértékelésem.

Nem szoktuk meg, hogy a jó dolgokra koncentráljunk! Megdícsérjük magunkat!

Azt hisszük ez olyan nagyképű dolog. Pedig ez a kulcsa a magabiztosságnak és az öntiszteletnek. Ha ezek hiányoznak akkor jönnek a kételyek, aggodalmak, bizonytalanságok és ezek a gyereknevelésünkre is kihatnak.

A többséghez hasonlóan én is folyton azon rágódtam, hogy

  • vajon jól csinálom-e,
  • nem rontom-e el gyerekem ha kimutatom érzéseim őszintén – jót is rosszat is,
  • mivel ártok neki és mivel növelem majd az önbizalmát,
  • nincs semmire időm egy gyerek mellett, nemhogy mikor már 2 volt 🙂 (akkor jöttem rá, hogy mennyi időm is lett volna 1 mellett 🙂
  • bűntudatom volt, ha kiabáltam a gyerekekkel,
  • egyre csökkent az önbizalmam, mert “csak” otthon voltam,
  • féltem, hogy elfejetenek barátaim
  • mindenkinek meg akartam felelni, persze így senkinek nem sikerült
  • és főleg, hogy jó anya vagyok-e

Elkezdtem fejlesztő csoportokba járni, tréneri tanfolyamokat végeztem a szülőség témájában, megtanultam az értékességemre koncentrálni. Türelmesebb, higgadtabb,  értkésebb lettem önmagam szemében.

Ki tudom fejezni az érzéseimet, sőt fel is ismerem őket, jobban tudok koncentrálni a jelen pillanatra, nincs bűntudatom, hogy eleget vagyok-e gyerekeimmel, mert tudom mikor mennyire van szükségük, látom a rossz mintáimat és tudom is korrigálni, mert van munícióm, hogy mire korrigáljak. 

Mára ez hivatásommá vált. Másoknak segítek megtalálni a bennünk rejlő eredendő jót, hogy magabiztosabbak és értékesebbek legyenek önmaguk szemében is!

Azt tapasztalom mind a magánéletemben, mind a munkám során, hogy keveset foglalkozunk magunkkal, még kevesebbet, mikor már gyerekeink vannak, pedig akkor lenne a legnagyobb szükség rá, mert belőlünk indul ki a gyerekeink világa és nagy a felelősségünk, hogy mit mutatunk meg nekik ebből a világból.

Hogy ez másként legyen összeállítottam a válaszaitok- és az elmúlt években szerzett tréneri tapasztalataim alapján egy Szülői alap tanfolyamot.

Szülői Alap Tanfolyam 2020. November 18.

Nagy izgalommal készülök a November közepén induló online tanfolyamra, melynek tanagyagán már 4 éve dolgozom és aminek a középpontjában mi szülők állunk

A bennünk végbemenő változások megértésére fókuszál, módszereket tartalmaz, hogy találd meg Te is a legjobb szülői éned.

5 héten át fogunk kiscsoportban azon dolgozni, 5 alapvető témán keresztül, munkafüzettel és beszélgetésekkel, hogy elérd az általad vágyott legjobb szülői éned!

Részleteket itt találsz: https://alohamom.hu/tanfolyam-szuloialapok/