fbpx

Belső érték, na de az mi?!

Mit jelent az, hogy belső érték? Mindenkinek van ilyen? Gondolkozunk ezen az életünk során? Nem hinném. Hacsak nem futunk bele egy mély baráti eszme cserébe.

Kell amúgy ezen gondolkodni vagy csak úgy van? Hogy alakul ki az értékrendünk, ami szerint élünk? Ami alapján kommunikálunk szüleinkkel, testvérünkkel, barátainkkal, majd ami alapján megválasztjuk életünk fontos állomásait – a munkánkat, hivatásunkat, barátokat, amely eszmék mentén párt választunk, és ahogy a világot látjuk? Ti tudjátok mik az értékeitek?

Mit látnak meg benned az emberek? Ők, hogy látnak téged? Te tisztában vagy a saját értékeiddel és érték rendeddel? Észreveszed a jó tulajdonságaidat?

Én sokáig ezeken nem gondolkodtam, csak éltem az életem, viselkedtem ahogy tanultam és ahogy jónak láttam. De honnan tudtam, hogy az a jó viselkedés számomra? Nyilván a családból sok mindent hozunk, ahogy az iskolából is, mind a tanárainktól, a gyerekkori és jelenlegi barátainktól, az életünket befolyásoló emberektől. De hogy alakítottam ki a saját értékrendemet? Nyilván összegyúrtam az eddigi tapasztalataimból, de nem hiszem, hogy lajstromba vettem volna, hogy milyen értékek léteznek és azt mondtam volna, hogy na én olyan ember akarok lenni, aki vicces, kedves, segítőkész, boldog, szeretetreméltó, békés, felelősségteljes, együttműködő, alázatos és a többi.

Mikor meg szoktam kérdezni az embereket, hogy mi az ő legjobb tulajdonságuk, akkor meglepő válaszok érkeznek. Van aki csak elgondolkozik, és van aki egyből rávágja, persze viccesen, hogy nehogy átlássunk a szitán, hogy neki nagyon sok van. Mikor konkrét választ kérek tőlük, akkor kicsit elcsendesednek és van aki azt válaszolja, hogy nincs is neki. Mikor először találkoztam ezzel a válasszal, ledöbbentem.

2015-ben, mikor kismamaként – akkor volt 6 hónapos a kisebbik fiam – éltem életem, részt vettem egy nemzetközi program szervezésében egy úgynevezett Szülői klubban. Havonta találkoztunk és igen elgondolkodtató beszélgetések és élmények értek. Elkezdtem töprengeni, hogy hova is tartok, mit is akarok az életben, milyen is vagyok én magam valójában, mit is szeretnék a gyermekeimnek átadni magamból, és mi az amit tudok is adni nekik, és legfőképp hogyan. Ez bizony elindított egy komolyabb önismereti úton, melynek persze sok állomása volt és lesz is még, de életem egyik legjobb utazása tele “repülős utazással a magasba, majd hirtelen mélyrepülés, gyönyörű naplemente a felhők felett és szakadékok szélén táncolás, sötét erdei séták, barlangok szájában álldogálás, pislákoló fények követése” és hasonlók.

Nagyon örülök, hogy elkezdtem magam megismerni és felfedezni, hogy mi mindent tudok adni a világnak. Csilla vagyok, kiegyensúlyozott, magabiztos, sikeres, tiszta, gyönyörű nő. Boldogságban, harmóniában és biztonságban vagyok. Szeretettel kiállok magamért. Szabad vagyok, amit érzek és gondolok az jó, hallgatok magamra. Szeretetben élek. Mindent pont időben cselekszem. Könnyen és szeretettel ápolom testem. Békében élek magammal. Higgadt vagyok, egyensúlyt teremtek, egyensúlyban vagyok. Hiszek magamban. Pozitív vagyok. Tetteim úgy jók, ahogy vannak. Hagyom érvényesülni kitartásom. A jólét támogat engem. Belső lángom ég. A cél magam vagyok.